Üdvözöljük Webáruházunkban!

Kérdése van? +36-70-322-83-00

Blog

Mi ez a Végleges törlés és mire jó?

EStock.hu
EStock.hu
Mi ez a Végleges törlés és mire jó?

2022. Január 1-vel új hatályos EU-s jogszabályok léptek életbe a tartós adathordozókkal kapcsolatban. Ez röviden annyit jelent, hogy az újonnan vásárolt készülékek mellé a kereskedő egy egyszer használatos kódot tartalmazó matricát biztosít, melyet a veglegestorles.hu oldalra ellátogatva lehet felhasználnia a fogyasztónak. A kód felhasználásról részletesen lehet tájékozódni az oldalon. A kód minden olyan termékre vonatkozik, melyek tartós adathordozókat tartalmaz: laptopok, okosmobilok, pc-k és tabletek. A kód felhasználásával adataink biztonságosan és véglegesen törlődnek az adott készülékről. Mindezek mellett persze nem olyan egyszerű az egész, mint gondolnánk, hiszen van benne csavar bőven.

Mik is azok a Tartós adathordozó eszközök köre?

  • Android vagy IOS operációs rendszerű készülék vagy
  • önálló egységként vagy más informatikai hardver eszköz (pl. személyi számítógép, notebook, szerver stb.) részeként üzemeltetett, a felhasználó által rendeltetésszerűen szervizelhető, eltávolítható, mágneses vagy statikus elektromos (FLASH) tárolási elvű tartós adattároló,
    például:

 

  • merevlemez (hard disk drive, HDD), szilárdtest meghajtó (solid-state drive, SSD),
  • pendrive (USB vagy egyéb csatolóval rendelkező flash memória),


   

A törölni kívánt eszköz csatlakoztatható kell, hogy legyen a törlést végző számítógéphez az alábbi módok egyikén:

  • USB,
  • SATA és különféle változatai,
  • SAS,

A törölni kívánt eszköz nem alkalmazhat az adatok elérését korlátozó hardveres titkosítást vagy hozzáférés-szabályozást.

Mi a teendő elálláskor, készülékcsere vagy tulajdonoscsere esetén?

A rendelet 8. § (5) bekezdése szerint a jótállási vagy szavatossági jogok gyakorlása esetén a kereskedő a fogyasztótól csak a sértetlen fedőréteggel ellátott címkét veheti át. A 8. § (6) bekezdés alapján a címke önállóan nem forgalomképes, tehát nem is adható át újabb címke eszköztől függetlenül.

A tartós adathordozó eszköz megvásárlásakor a kereskedő köteles a címkét a fogyasztónak átadni. Ha azt más okból – jogcímen – adja át, nincs ilyen jog vagy kötelezettség.

A rendelet nem tárgyalja, hogy a fogyasztó köteles lenne a címkét is visszaszolgáltatni, ezért a kereskedő erre nem is kötelezheti a fogyasztót.

A rendelet 3. § (1) bekezdése szerint a címke átadásával a fogyasztó az adattörlő alkalmazás felhasználására jogosult felhasználóvá válik, a címke a tulajdonába kerül. Ettől kezdve a címke nem osztja a termék jogi sorsát. Ha a terméket cserélik, elállnak a vásárlástól vagy javítják, az nem jelenti azt, hogy a fogyasztónak a címkét is vissza kell adnia a kereskedőnek. Ugyanakkor, ha a fogyasztó mégis megteszi, akkor a kereskedő át kell, hogy adja megsemmisítésre a címkét a járási hivatalnak.

Mi történik, ha a fogyasztó a címkét elveszti, kidobja, vagy nem találja?

A címke egy szolgáltatás igénybevételének lehetőségét biztosítja a fogyasztónak, ezért egy megvásárolt jegyhez vagy belépőhöz hasonlóan, a címkét is a tényleges felhasználásig meg kell őrizni. Ha valaki elveszíti vagy kidobja a címkét, azt a megtalálója is felhasználhatja. Ha a fogyasztó ugyan nem vesztette el a címkét, de nem találja, akkor az adattörlő alkalmazást sem tudja használni. Az elvesztett, kidobott vagy eltűnt címkét a kereskedő nem tudja pótolni.